• Kockarium je zvanični prodajni partner kompanije LEGO za Srbiju
  • Prodavnica: Beograd Đeram
  • Telefon: 060 / 747 09 09
  • Radno vreme: 9-21h, subotom 9-18h

Mađarska Vlada je juče u zvaničnom saopštenju potvrdila da će u gradu Njiređhaza do 2020. biti otvoren prvi LEGOLAND Discovery centar u ovom delu Evrope. Pisanje je potvrdio i gradonačelnik grada u svojoj Facebook objavi. U pitanju je manja verzija čuvenih LEGOLAND parkova, namenjena zatvorenim prostorima, koja nudi puno različitih zabavnih i edukativnih sadržaja prvenstveno namenjenih porodicama sa decom.

Trenutno nema preciznih informacijama o sadržajima koji će biti dostupni u okviru mađarskog centra. Ako je suditi po sličnim centrima u svetu, posetiocima će na raspolaganju biti mnogobrojne atrakcije sačinjene od, ili inspirisane LEGO kockama i likovima iz LEGO sveta. Uobičajena površina koju centri zauzimaju je oko 3000 m² i, kao i veća LEGOLAND braća, dom su “Miniland” maketama, izgrađenim u potpunosti od LEGO kocki. Ovo su zaista fascinantni prikazi lokalnih i svetskih znamenitosti i gradova koji retko koga ostave ravnodušnim. Uobičajeno je i da posetioci mogu učiti i kako nastaju LEGO kocke ili učestvovati u radionicama koje vode iskusni LEGO graditelji. Atrakcije, vožnje i igre su uglavnom namenjene najmlađima i porodicama, a šlag na torti je i specijalizovana LEGO prodavnica koja se nalazi u okviru svakog od centara.

Mini LEGO zemlja u mančesterskom LEGOLAND Discovery centru
Mini LEGO zemlja u mančesterskom LEGOLAND Discovery centru (foto: legolanddiscoverycentre.co.uk)

 

Centar će graditi i voditi britanska kompanija Merlin Entertainments Group koja je, u saradnji sa LEGO Grupom, zadužena i za ostale LEGO parkove širom sveta. Ako je suditi po broju trenutno otvorenih LEGOLAND parkova i centara, može se reći da su veoma popularni. U svetu trenutno funkcioniše 12 sličnih Discovery centara i 8 “punokrvnih” LEGOLAND parkova, a kada se u toku ove godine otvore još dva, u Japanu i Južnoj Koreji, biće ih ukupno 10!

Niređhaza (mađ. Nyíregyháza) je, inače, sedmi po veličini grad u Mađarskoj i nalazi se na severoistoku zemlje, 220 km od prestonice Budimpešte. Lokalne vlasti se nadaju da će ova investicija, vredna preko 30 miliona evra, staviti njihov grad na turističku mapu zemlje i regiona. Ljubiteljima LEGO kocki je poznata i činjenica da u gradu nalazi i jedna od nekoliko velikih, evropskih LEGO fabrika, koja između ostalih snadbeva i našu zemlju omiljenim igračkama.

U nastavku pogledajte i video koji prikazuje neke od atrakcija i zanimljivosti mančesterskog centra.

Kažite nam u komentarima ispod da li vam je ova vest zanimljiva. Da li biste voleli da posetite mađarski centar i šta biste očekivali da vidite?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *